De Voedsel fuik - Chris van Tulleken

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 11:51

Deze Recensie heb ik geschreven voor PlayWatchRead

Synopsis

Het ligt niet aan jou.

Het ligt aan het voedsel.

Waarom proppen we ons vol met ongezond eten en hoe komt het dat we daar maar niet mee kunnen stoppen? Welkom in het nieuwe ‘eettijdperk’, waarin de meeste calorieën die we binnenkrijgen afkomstig zijn uit ultrabewerkt voedsel, voedsel dat industrieel wordt ontworpen dat het verslavend is.

Wat we eten wordt bepaald door het voedsel om ons heen, de prijs en hoe het op de markt wordt gebracht. In The Sunday Times-bestseller De voedselfuik laat dr. Chris van Tulleken zien wat ultrabewerkt voedsel echt doet met ons lichaam, onze gezondheid, ons gewicht en de planeet (hint: niets goeds!).

Te lang is ons verteld dat we ‘gewoon’ andere keuzes moeten maken, terwijl we in een tijdperk leven waarin ons dat vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Dit is geen dieetboek, maar het zal wel leiden tot gewichtsverlies. Het is ook geen verhandeling over het milieu, maar zal de planeet wel helpen. Van Tulleken biedt perspectief en presenteert oplossingen. Hij doet dat op een toegankelijke manier met als rode draad het persoonlijke verslag van zijn ingewikkelde relatie met ultrabewerkt voedsel – als dokter en als vader.

 

Kennis

Dit is geen boek wat je lekker op de bank kan lezen. Dit is geen boek wat je waar je in kan verdwijnen of waar je intens van kan genieten. Als je dat zoekt in dit boek, zoek je verkeerd. 

 

Wat dit boek wel is: een wake up call. 
Het boek zit vol kennis en informatie over het voedsel wat we eten en de ingrediënten die we eigenlijk niet moeten willen eten. Dit is allemaal overzichtelijk voor jou op papier gezet. Je leert over UPF’s en wat dit doet met je lichaam. 
Het vertelt je als lezer niet wat je allemaal moet veranderen, maar wel verteld het je wat er in je eten zit en hoe dit vermomd wordt. Wat je met deze informatie doet legt de schrijver netjes bij jou neer. 

 

Tullekens 

Tullekens neemt je mee in een trip down memorie lane. Hij verteld je dat we vergeten zijn hoe echt voedsel smaakt en hoe we worden gemanipuleerd om ‘junk’ te eten, zonder dat wij ons hier per definitie bewust van zijn. Hij legt uit hoe deze processen gaan en hoe ‘in the end’ vooral de miljoenen bedrijven winst maken op onze ongezonde voedingspatronen. Hij legt de ‘schuld’ niet bij jou als lezer van dit boek, maar vooral bij de maatschappij. 

Hij geeft aan dat dit te lang heeft geduurd en we te lang in het ongewisse hebben geleefd. Met dit boek hoopt Tullekens onze ogen te openen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb